Site icon Linux, Özgür Yazılım ve Her Şey

Elektronik Dergiler

Türkiye’de Linux ve özgür yazılımlar konusunda hazırlanan elektronik dergilerin bir listesini aşağıda bulabilirsiniz. Yayınların içeriği LKD tarafından herhangi bir biçimde incelenmemekte ve denetlenmemektedir. Listede bulunmayan dergiler için iletişim formunu kullanarak bizi haberdar edebilirsiniz. (Son güncelleme: 07/07/2009)

e-Bergi
Adres: http://e-bergi.com
Hazırlayanlar: ODTÜ Bilgisayar Topluluğu ve gönüllüler
Tema: Bilgisayar bilimleri ve uygulama alanları  ODTÜ Bilgisayar Topluluğu tarafından hazırlanan ve aylık olarak yayınlanan dergide, öncelikli amaç bilgisayar bilimleri ve uygulama alanları hakkında detaylı bilgi sahibi olmayan insanlara kaliteli Türkçe içerik sağlamak olarak karşımıza çıkmaktadır. İlk sayısını 1 Nisan 2007’de çıkaran dergide, bilgisayar bilimleri ve uygulama alanları yanı sıra GNU/Linux hakkında makaleler ve incelemeler de yer almaktadır. e-Bergi düzenli olarak her ayın ilk gününde yeni sayısını çıkarmaktadır. Dergi ve derginin yayın ilkeleri hakkında detaylı bilgiye bu sayfadan ulaşabilirsiniz.
eniXma
Adres: http://www.enixma.org
Hazırlayanlar: Gönüllüler 1
Tema: Açık kaynaklı işletim sistemleri ve özgür yazılım ürünleri  Özgür yazılımlar ve açık kaynaklı işletim sistemleri ile uğraşan kişilerin, bilgi ve deneyimlerini aktardıkları eniXma, aylık olarak yayınlanmaktadır. Her ayın ilk günü yeni sayısını çıkaran dergide, çeşitli işletim sistemlerinin incelenmesi, çeşitli uygulamalar hakkında yazı dizileri ve uygulama tanıtımları yer almaktadır. Dergi ve derginin yayın ilkeleri hakkında detaylı bilgiye bu sayfadan ulaşabilirsiniz.
Erciyes Linux Dergisi
Adres: http://pardus.erciyes.edu.tr
Hazırlayanlar: Erciyes Üniversitesi Linux Topluluğu
Tema: Pardus ve özgür yazılım ürünleri  Erciyes Üniversitesi Bilişim Kulübü çatısı altında faaliyet gösteren “Linux Topluluğunun” hazırlamış olduğu dergi düzenli periyotlarla yayınlanmaktadır. Pardus’u tanıtan ve kullanım alanını yaygınlaştırmak amacıyla hazırlanan dergide, Pardus incelemeleri, çeşitli konularda hazırlanmış rehberler ve özgür yazılımlarla ilgili içerik bulunmaktadır.
Özgürlükİçin E-Dergi
Adres: http://www.ozgurlukicin.com/e-dergi/
Hazırlayanlar: Özgürlükİçin Topluluğu
Tema: Pardus ve diğer özgür yazılım ürünleri  Özgürlükİçin topluluk üyeleri ve diğer gönüllülerin katkılarıyla hazırlanan dergi, aylık olarak yayınlanmaktadır. Pardus’u tanıtmak ve kullanım alanını yaygınlaştırmak amacıyla yayınlanan dergide özgür yazılım camiasından haberler, çeşitli konularda yazı dizileri, OpenOffice.org kullanımına dair belgeler, geliştiriciler ve katkıcılarla yapılan röportajlar bulunmaktadır. Dergi hakkında detaylı bilgi Özgürlükİçin forumlarından ve E-Dergi sayfasından alınabilir.
Pardus-Linux.Org eDergi
Adres: http://www.pardus-edergi.org
Hazırlayanlar: Pardus-Linux.Org Topluluğu
Tema: Pardus ve diğer özgür yazılım ürünleri  Pardus-Linux.Org topluluk üyeleri ve diğer gönüllülerin katkılarıyla hazırlanan dergi, aylık olarak yayınlanmaktadır. Pardus’u tanıtmak ve kullanım alanını yaygınlaştırmak amacıyla çıkarılan dergide, çeşitli konularda haberler, yazı dizileri, uygulama tanıtımları ve özgür yazılıma büyük katkıları olan insanlarla yapılan röportajlar yer almaktadır. Dergi hakkında detaylı bilgi Pardus-Linux.Org forumlarından ve eDergi sayfasından alınabilir.
SUDO
Adres: http://sudo.ubuntu-tr.net
Hazırlayanlar: Ubuntu Türkiye Topluluğu
Tema: Ubuntu ve diğer özgür yazılım ürünleri  Ubuntu Türkiye topluluğu tarafından düzenli olarak her ayın 15. günü çıkarılan SUDO dergisinde, Ubuntu konusunda incelemeler, özgür yazılım incelemeleri, yazı dizileri ve özgür yazılım ile uğraşan kişilerle yapılan röportajlar yer almaktadır. Dergi hakkında detaylı bilgiye SUDO sayfasından ulaşabilirsiniz.
ROOT
Adres: http://root.linuxmint.org.tr
Hazırlayanlar: Linux Mint Türkiye
Tema: Linux Mint Türkiye E-dergisi  Root’un içeriği başta Linux Mint olmak üzere diğer Linux dağıtımları, açık kaynak, özgür yazılım ve bu çerçevede olan diğer konulardır. Özgür yazılım felsefesinden sapmadan her konuya dergide yer verilmektedir.
PHP Dergi
Adres: http://www.phpdergi.com/
Hazırlayanlar: Gönüllüler
Tema: Başta PHP olmak üzere, Web uygulamaları  Sadece PHP değil, web uygulaması geliştirirken ihtiyaç duyduğunuz birçok alanda yazılar bulabileceğiniz dergide, JavaScript’ten sistem yönetimine, web sunucu kurulumundan CSS’e kadar hem basit hem ileri seviye birçok yazı okuyacaksınız.

Artık Yeni Sayıları Yayınlanmayan Elektronik Dergiler

Penguence

Linux Kullanıcıları Derneği’nin Şubat 2005 – Mayıs 2006 arasında yaşamını sürdüren “Penguence” isimli elektronik dergisinin yayınlanan 5 sayısını aşağıda bulabilirsiniz:

Sayı 1 – Tarih: Şubat 2005 İçindekiler: Bence Penguence – Doç. Dr Mustafa Akgül Penguence: “Merhaba” – Erhan Ekici OpenOffice.org projesi 4 yaşında – Görkem Çetin Linux çekirdeğinin güncel güvenlik özellikleri – Burak Dayıoğlu Yerelleştirme çalışmaları – Barış Çiçek LKD ve Türkiye’de Linux – Linux Kullanıcıları Derneği Neden Debian? – Debian Türk Grubu Firefox ya da “açık dünyanın” yeni göz bebeği – Erhan Ekici Postgresql 8.0 ile daha da güçlü – Devrim Gündüz Linux 101 Komut satırı ve kabuk: 1 – Erhan Ekici Linus Torvalds hakkında – Derleyen Erhan Ekici Uludağ’dan haber var: Pardus ile farklı bir deneyim
Sayı 2 – Tarih: Nisan 2005 İçindekiler: Penguence “Merhaba” (2) – Erhan Ekici Açık kaynak haberleri – Özer Tayiz, Osman Solakoğlu Penguen de nereden çıktı – Doruk Fişek Openoffice.org 2.0’a doğru – Rıdvan Can Bir şenlik masalı – LKD Etkinlik Ç.G. Ses ve müzik – Bülent Bolat Açık kaynak kod bildirgesi Aynı dili konuşuyor muyuz? – Yasin Kokarca Açık anahtarlı kriptografi – A. Murat Eren Php5’e bakış – Mehmet Şanlı Bsd ailesine bakış – Hüzeyfe Önal Kitap eleştirisi – Hackers – Ergin Sevinç Odtü’den programlama yarışması Mozilla thunderbird – Okan Kahraman Oyun köşesi: Pathological – Doruk Fişek Çekirdek derlemekten korkmayın – Murat Koç Kablosuz lan protokolleri – Mustafa Şahin Sana özel ağ, kriptoloji ve PKI – Serkan Yılmaz Debian hakkında – Çeviren: Recai Oktaş Gezgin penguen – Arda Çetin Röportaj: Miguel de Icaza – Barış Çiçek
Sayı 3 – Tarih: Aralık 2005 İçindekiler: Penguence’den
Haberler
Birlikte çalışılabilirlik esasları – Türker Gülüm
Özgür yazılım ve para kazanmak – İzlem Gözükeleş
Openoffice 2.0 ve yenilikleri Dosya: Turkuaz GNU/Linux projesi “İfade özgürlüğü”ndeki özgürlük ya da “özgür emek”teki özgürlük Güvenli kanallardan iletişim – Hüzeyfe Önal Açık anahtar imzalama partileri – Emin İslam Tatlı Ses ve müzik – Bülent Bolat Linux ve müzik teknolojileri – Server Acim Röportaj: Açık Akademi Yayınevi Mozilla Firefox: Phoenix Değişen dil – Yasin Kokarca Gezgin penguen
Sayı 4 – Tarih: Mart 2006 İçindekiler: Penguence’den Şenlik 2006 ve genel kurul – Onur Tolga Şehitoğlu Opendays – Arda Çetin Başarı öyküsü: Karel Elektronik Güvenilir bilişim – Bora Güngören İş modelleri: Sahip olmak ya da olmamak – İzlem Gözükeleş Dosya: Yerelleştirme – Deniz Akkuş Bilgi ağacı programları ve kullanılabilirlik üzerine – Bekir Sonat Müzik: Linux sampler – Server Acim Java ve özgür yazılım – Bora Güngören Ruby ile programlama – Hüseyin Gömleksizoğlu Openvpn ile VPN uygulamaları – Hüzeyfe Önal Gezgin penguen 4. tur – Arda Çetin
Sayı 5 – Tarih: Mayıs 2006 İçindekiler: LKD’den: Genel kurul hakkında doğru bildiğimiz yanlışlar – Barış Özyurt Yazılım lisansları ve telif hakları – Deniz Akkuş Neden GPL – İzlem Gözükeleş CreativeCommons – Emre Bayamlıoğlu Açık kaynak kodlu blog yazılımları – Arda Çetin Müzik: Lilypond – Server Acim Başarı öyküsü: Anadolu Ajansı Gezgin penguen – Arda Çetin
Exit mobile version